Het verwijderen en schoonmaken van bloed kan om meer redenen benodigd zijn dan je misschien zou denken. Het eerste wat je misschien te binnen schiet is een bloederig tafereel na een geweldsdelict, moord of andere misdaad. Het klopt dat bij dit soort incidenten er vaak (veel) bloed aanwezig is. Andere incidenten waarbij er sprake is van veel bloedverlies zijn zelfmoord (pogingen), (industriële) ongelukken of medische situaties waarbij iemand is doodgebloed. Bloed is ook vaak aanwezig bij een onopgemerkt overlijden. Er sijpelt dan bloed uit het lichaam van de overledene gedurende het ontbindingsproces. Kortom, er zijn veel gebeurtenissen die kunnen plaatsvinden waarbij het schoonmaken van bloed benodigd zal zijn.
Het is voor veel mensen lastig inschatten wanneer er een professionele firma ingeschakeld moet worden voor de schoonmaak van het aanwezige bloed. Over het algemeen hanteren we de regel dat als de vervuiling groter is dan een gemiddeld eetbord, het beter overgelaten kan worden aan een professionele firma.
Dit is echter alleen een informele regel. Als je onzeker bent over je schoonmaakcapaciteiten, bel dan een professional. Voorkomen is beter dan genezen. Vooral als je overweegt om potentieel gevaarlijke vloeistoffen op te ruimen zoals bloed of lijkvocht.
Bloed opruimen is gevaarlijk
Wanneer wij menselijke vloeistoffen opruimen gaan wij er altijd vanuit dat deze ziektes bevatten. Je kan er namelijk nooit 100% van uitgaan dat dit niet het geval is zonder dit te testen. En zelfs dan kunnen er ziektemakers aanwezig zijn waar de wetenschap nog geen weet van heeft.
In menselijk bloed kunnen we enkele van de meest gevaarlijke ziektes ter wereld aantreffen. HIV, Hepatitis B en C, tuberculose, cholera, en een scala aan virale hemorragische koortsen zoals het Hantavirus en Ebola. Verspreiding van deze ziektes kan uiterst simpel plaatsvinden door contact met slijmvlies of een stuk gebroken huid.
Indien bloed aanwezig is in combinatie met andere vervuilingen, creëert dit weer een extra laag aan risico’s. Denk bijvoorbeeld aan situaties waarbij bloed gemengd is met ontlasting wat voor bijkomende risico’s zorgt zoals E. coli, Salmonella, en Cryptosporidium. Of, situaties waarbij een lichaam gaat ontbinden (i.e. lijkvindingen) en de toxines die hierbij vrijkomen (cadaverine, putrescine) zich mengen met het bloed en zorgen voor een uiterst gevaarlijke, toxische omgeving.
Hoe zit het met opgedroogd bloed?
Er bestaat een misconceptie dat opgedroogd bloed niet gevaarlijk is. Het klopt dat wanneer bloed compleet is opgedroogd, velen van de meest en minst voorkomende pathogenen hoogstwaarschijnlijk zijn gestorven. Maar, er kan nooit 100% zekerheid geboden worden. Pathogenen kunnen na verloop van tijd veranderen. Er kan dus niet per definitie gesteld worden dat opgedroogd bloed totaal ongevaarlijk is.
Daarnaast is het moeilijk inschatten of het aanwezige bloed daadwerkelijk is opgedroogd. Vaak genoeg lijkt bloed droog, maar zodra je eraan gaat zitten kom je er toch achter dat er een natte laag onder zit. De kans op aanwezige ziektemakers in nat bloed is vele malen hoger dan bij opgedroogd bloed.
Bloed schoonmaken is niet gemakkelijk
Bloed schoonmaken is niet alleen gevaarlijk maar ook moeilijk. Bloed is een vloeistof en zal daarom druppelen, lekken, intrekken of plasvorming veroorzaken. Zachte oppervlakken zoals vloerbedekking zullen het absorberen. Poreuze materialen zoals hout of beton zullen het bloed opzuigen als een spons, waarna het steeds dieper naar beneden sijpelt.
Bloed heeft ook geen uniform uiterlijk. Het is vloeibaar en felrood wanneer het nog vers is. Lichte vlekken en spetters drogen na een tijd op en worden vlokkerig en donkerrood van kleur. Grote plassen met bloed verdampen moeilijk. Het stollingsproces gaat in een stroomversnelling en zorgt ervoor dat het bloed plakkerig wordt met een vettig gevoel.
Ieder oppervlak vergt weer een ander set aan technieken en materialen om schoon te krijgen. Reguliere huishoudelijke schoonmaakproducten zullen weinig verschil maken, en bij lange na niet voldoende zijn om de aanwezige pathogenen te doden. Het bloed moet overal achtervolgt worden. Vloeren, ondervloer, plinten, muren, vloerbedekking, beton … niks is veilig. Soms trekt het zelfs zo diep door de vloer heen dat er bij de onderburen een vlek op het plafond tevoorschijn komt.
Dan is er ook nog het risico op infecties en kruisbesmetting. Nadat je in contact bent gekomen met het bloed moet je jezelf afvragen of je ook andere voorwerpen hebt aangeraakt? Of je het vuil hebt verspreid via je schoenzolen? Of je niet per ongeluk ergens tegenaan bent gestoten? En hoe je alle bebloede materialen gaat weggooien? Deze mogen namelijk niet bij het reguliere vuil omdat zij als medisch afval worden geclassificeerd.
Laat ons helpen
Het moge duidelijk zijn dat bloed schoonmaken allerlei gevaren met zich meebrengt. De kans is klein dat je als ongetraind persoon beschikt over de benodigde kennis en kunde om grote hoeveelheden bloed op veilige wijze op te ruimen. Het is dan ook niet zonder reden dat bedrijven en particulieren ervoor kiezen ons in te schakelen na ongelukken, traumatische verwondingen, zelfdodingen, moorden, lijkvindingen en andere gebeurtenissen met grote hoeveelheden bloedverlies.
Wij zijn 24/7 inzetbaar door geheel Vlaanderen voor reinigingswerkzaamheden van zwaar vervuilde woningen en huurschade. Wij werken in opdracht van verhuurders, syndicus, woningverenigingen, sociale verhuurkantoren, notarissen, politie, parket, OCMW, particulieren, families, bedrijven en andere partijen. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@extremereiniging.be of +32 800 77 090.