Duiven worden door heel België aangetroffen. Hoewel duiven voor de meeste mensen als onschuldige wezens worden beschouwd, moet er niet vergeten worden dat duiven ziekten met zich meedragen. Duivenpoep kan ziekten bevatten die soms tot zeer ernstige gezondheidsklachten kunnen leiden.
Een van de meest voorkomende gevaren van duivenpoep is histoplasmose. Het is een infectie die vaak, zonder dat mensen het doorhebben, wordt overgebracht via duivenpoep. Met name gedroogde duivenuitwerpselen zijn gevaarlijk.
Wat is histoplasmose?
Histoplasmose is een infectie die opgelopen wordt na het inademen van sporen van een soort schimmel die in duivenpoep kan worden aangetroffen. De voornaamste besmettingsweg is doordat sporen worden verspreid via de lucht en ingeademd. Deze sporen ontstaan wanneer men opgedroogd duivenpoep probeert op te ruimen.
Een meerderheid van de mensen die histoplasmose contracteren, ontwikkelt nooit symptomen. Deze individuen zijn zich er dan ook niet van bewust dat ze geïnfecteerd zijn met histoplasmose. Dit geldt echter niet voor alle individuen. Histoplasmose kan mensen ernstig ziek maken, of zelfs tot de dood leiden. Zwangere vrouwen, baby’s, en mensen met een verzwakt immuunsysteem lopen extra risico en moeten niet in de buurt komen van duivenuitwerpselen.
Als een persoon symptomen van histoplasmose begint te ervaren, treden deze meestal op tussen drie tot zeventien dagen na blootstelling aan de schimmelsporen. Veelvoorkomende symptomen van histoplasmose zijn: Koorts, koude rillingen, hoofdpijn, spierpijn, droge hoest, ongemak op de borst.
Bij zeer ernstige symptomen komen de symptomen overeen met die van tuberculose en omvatten o.a. gewichtsverlies en het ophoesten van bloed. Ernstige histoplasmose besmetting kan invloed hebben op de persoon zijn mond, lever, centraal zenuwstelsel, huid, en bijnieren.
Wanneer histoplasmose onbehandeld blijft, of wordt verward met een andere aandoening en hierdoor onjuist wordt behandeld, is het meestal dodelijk.
Behandeling van histoplasmose
Bij een milde vorm van histoplasmose is behandeling waarschijnlijk niet nodig. Bij ernstigere gevallen is behandeling waarschijnlijk benodigd en zullen er antischimmelmiddelen in pilvorm moeten worden ingenomen.
Begin je griepachtige symptomen te voelen na blootstelling aan duivenpoep, of uitwerpselen van een andere type vogel (of vleermuizen), dan moet er geen tijd verspild worden en direct medische hulp worden gezocht. Vroege interventie bij histoplasmose is belangrijk om ernstigere gevallen af te wenden.
Hoe histoplasmose te vermijden?
Histoplasmose kan voorkomen worden door blootstelling in zijn totaliteit te vermijden. Ruim duivenpoep daarom niet zelf op maar schakel hiervoor een getrainde professional in. Mocht je toch in een gebied moeten zijn waar zich duivenpoep bevindt, maak het oppervlak dan nat. Hiermee voorkom je dan de histoplasmose-schimmelsporen in de lucht komen.
Veilig opruimen van duivenpoep
Bij het opruimen van duivenpoep is het naleven van veiligheidsprotocollen belangrijk. Dit begint altijd met het dragen van de juiste PBM’s. Het is ook belangrijk om de oppervlakken te bevochtigen zodat het risico op vervuilde deeltjes in de lucht wordt geminimaliseerd.
Kleine hoeveelheden duivenpoep kunnen zelf voorzichtig worden opgeruimd. Bij grotere hoeveelheden adviseren wij altijd om de diensten van een ervaren specialist in te schakelen.
Laat ons helpen
Ook onze hulp nodig voor het schoonmaken van een extreme situatie? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende prijsopgave. Wij zijn 24/7 inzetbaar door geheel Vlaanderen voor reinigingswerkzaamheden van zwaar vervuilde woningen en huurschade.
Wij werken in opdracht van verhuurders, syndicus, woningverenigingen, sociale verhuurkantoren, notarissen, politie, parket, OCMW, particulieren, families, bedrijven en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@extremereiniging.be of +32 800 77 090.