Het opruimen van bloed brengt altijd gevaren met zich mee in de vorm van bloedoverdraagbare pathogenen. Dit zijn infectieuze micro-organismen in (menselijk) bloed en andere lichaamsvloeistoffen die ziekte kunnen veroorzaken bij mensen.
Deze pathogenen omvatten, maar zijn niet beperkt tot, hepatitis B (HBV), hepatitis C (HCV) en het humaan immunodeficiëntievirus (HIV).
Bloedoverdraagbare pathogenen verspreiden zich wanneer bloed of lichaamsvloeistoffen van een geïnfecteerd persoon het lichaam van een ander individu binnendringen. Er zijn vier hoofdmethoden om bloedoverdraagbare pathogenen op te lopen: direct contact, indirect contact, transmissie via respiratoire druppeltjes of transmissie via vectoren.
Omdat ongelukken overal kunnen plaatsvinden, vindt blootstelling aan bloed en andere lichaamsvloeistoffen zich plaats in een breed scala aan beroepen en sectoren. Misvattingen over bloedoverdraagbare pathogenen kunnen tot gevaarlijke situaties leiden. In dit blog-artikel zullen we ingaan op de meest voorkomende mythes rondom het opruimen van bloed.
Bloedoverdraagbare pathogenen komen alleen in bloed voor
Veel mensen geloven dat zij veilig zijn voor bloedoverdraagbare pathogenen als er geen zichtbaar bloed aanwezig is. Bloedoverdraagbare pathogenen kunnen echter nog steeds op een oppervlak leven in andere lichaamsvloeistoffen die verborgen bloed bevatten. Lichaamsvloeistoffen kunnen net zo besmettelijk zijn als zichtbaar bloed. Andere potentieel besmettelijke lichaamsvloeistoffen zijn onder meer, maar niet beperkt tot, hersenvocht, ontlasting, urine, speeksel, braaksel en elke andere lichaamsvloeistof die zichtbaar is verontreinigd met bloed.
Opgedroogd bloed is niet besmettelijk
Dit is een veelvoorkomende mythe. Ook opgedroogd bloed kan gevaarlijk zijn omdat sommige bloedoverdraagbare virussen uren of dagen buiten het lichaam kunnen overleven en besmettelijk blijven. Zo kan het hepatitis B-virus tot een week in gedroogd bloed overleven en kan hepatitis C tot vier dagen overleven.
Er hoeven geen voorzorgsmaatregelen genomen te worden bij een gezond persoon
Het bloed van een gezond persoon is theoretisch gezien ‘schoon’. Echter is het onmogelijk om met zekerheid vast te stellen of de persoon geen bloedoverdraagbare pathogenen draagt. Hiervoor moet eerst het bloed worden getest. Een ogenschijnlijk gezond individu kan een gevaarlijk virus dragen maar geen symptomen vertonen. Daarom moeten als voorzorgsmaatregel bloed en lichaamsvloeistoffen altijd als besmettelijk worden beschouwd.
Als ik handschoenen draag, hoef ik mijn handen niet te wassen na het opruimen van lichaamsvloeistoffen
Veel mensen geloven dat handschoenen het lichaam beschermen tegen besmetting. Handschoenen kunnen vaak kleine gaatjes bevatten die niet waarneembaar zijn voor het menselijk oog. Het is dus mogelijk dat er toch bloedoverdraagbare pathogenen op de huid worden overgebracht. Het is daarom belangrijk de handen goed te wassen met zeep en water nadat de handschoenen en beschermende kleding zijn verwijderd.
Antiseptische handreinigers of doekjes zijn aanvaardbare alternatieven voor stromend water met zeep. Nadat er weer toegang is tot zeep en water moeten de handen zo snel mogelijk worden gewassen.
Er zijn veel voorschriften die gevolgd moeten worden bij het omgaan met bloed of ander potentieel besmet materiaal. Raap besmet materiaal nooit op met de hand (zelfs niet met handschoenen aan), was de handen na het verwijderen van de handschoenen, en benader vers of opgedroogd bloed altijd met veel voorzichtigheid.
Laat ons helpen
Ook onze hulp nodig voor het schoonmaken van een extreme situatie? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende prijsopgave. Wij zijn 24/7 inzetbaar door geheel Vlaanderen voor reinigingswerkzaamheden van zwaar vervuilde woningen en huurschade.
Wij werken in opdracht van verhuurders, syndicus, woningverenigingen, sociale verhuurkantoren, notarissen, politie, parket, OCMW, particulieren, families, bedrijven en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@extremereiniging.be of +32 800 77 090.