Een kelder onder water moet zo snel mogelijk worden leeggepompt om eventuele gevolgschade te minimaliseren. Een kelder kan om verschillende redenen onderlopen. De voornaamste oorzaken zijn grondwater door een hoge grondwaterstand, zware regenbuien, en lekkages aan waterleidingen of afvoerbuizen. Wat het probleem ook mag zijn, onze schoonmaaktechnici staan 24/7 voor u klaar om te helpen bij een ondergelopen kelder.
Waarom staat er water in mijn kelder?
Zoals vermeld in de introductie zijn de voornaamste oorzaken voor water in kelder grondwater door een hoge grondwaterstand, zware regenbuien, en lekkages aan waterleidingen of afvoerbuizen. Andere oorzaken die wij met regelmaat tegenkomen zijn plotselinge overstromingen, defecte dompelpompen en defecten van het leidingwerk.
Al deze oorzaken zijn gemakkelijk op te merken en te begrijpen, behalve het probleem met grondwater. Vaak bellen mensen in paniek op en zeggen dat hun kelder onder water staat maar geen idee hebben waarom. Negen van de tien keer betreft het dan grondwater.
Kelders bevinden zich op een lager punt dan de rest van uw woning. Wanneer het langere tijd flink regent raakt de grond rondom je woning verzadigd met water. Dit leidt tot enorme drukvorming in de grond, wat uiteindelijk tot kleine barsten en gaten kan leiden in je keldervloer of -muur. Via deze beschadigingen loopt het grondwater je kelder in.
In tegenstelling tot geplofte leidingen, waarbij een kelder binnen de kortste keren compleet kan onderlopen, beperkt grondwater zich vaak tot een laag water van enkele centimeters hoog over de gehele keldervloer.
Belangrijk: Om met zekerheid vast te stellen waar het probleem vandaan komt moet de kelder vaak eerst worden leeggepompt en schoongemaakt. Er kan dan goed worden geïnspecteerd of het een eenmalig incident betreft of dat er meer aan de hand is.
Is water in de kelder schadelijk?
Water in de kelder zal altijd schade aanrichten als dit wordt genegeerd. De schade begint eerst met voorwerpen die in de kelder staan zoals kartonnen dozen of oude papieren. Hierna zullen vloeren beschadigd raken, en uiteindelijk muren.
Men denkt vaak dat als het schoon water betreft, dit gerust een tijd kan blijven staan. Dit is incorrect. Schoon water zal binnen 24 tot 48 uur veranderen in vervuild water. Het is dan niet langer meer genoeg om de kelder leeg te pompen en te drogen. Deze zal ook moeten worden schoongemaakt en gedesinfecteerd.
Een goed begin is het halve werk bij water in de kelder
Wanneer je water in de kelder opmerkt is het belangrijk om zo snel als mogelijk actie te ondernemen. Een dunne laag schoon water kan prima zelf opgedweild worden. Bij grotere hoeveelheden water, of nog erger, rioolwater is het te adviseren professionele hulp in te schakelen. Rioolwater, ook wel grijs of zwart afvalwater genoemd, bevat enorme hoeveelheden schadelijke bacteriën. Je kunt hier ernstig ziek van worden.
Mocht je de kelder willen betreden om waardevolle spullen te verwijderen, schakel dan altijd eerst de elektriciteit uit. Mochten er problemen met de elektra zijn, bel dan een elektricien en ga hier absoluut niet zelf aan zitten.
De uit te voeren werkzaamheden zien er in grote lijnen als volgt uit:
Stap 1: Bescherming
De eerste stap is goede bescherming. Wij dragen altijd waterdichte laarzen, handschoenen, lange kleding en, indien nodig, wegwerp overalls. Indien het vuil water betreft of schimmelvorming is ontstaan is oogbescherming en ademhalingsbescherming vaak ook vereist.
Stap 2: Leegpompen
De tweede stap is het verwijderen van het water in de kelder. De gebruikte apparatuur is afhankelijk van de hoeveelheid water in de kelder.
Stap 3: Natte voorwerpen verwijderen
De derde stap is het verwijderen van alle natte, beschadigde voorwerpen uit de kelder. Het kan ook zo zijn dat tijdens deze stap vloeren, kasten, gipsplaten en dergelijke moeten worden verwijderd.
Stap 4: Schoonmaken en desinfecteren
De vierde stap is het schoonmaken en desinfecteren van de kelder. Dit is vooral belangrijk bij vuil water. Deze stap is essentieel om later geur- en schimmelproblemen te voorkomen.
Stap 5: Drogen
De vijfde stap is het drogen van de kelder. Hiervoor gebruiken wij verschillende apparaten zoals (industriële) ventilatoren en bouwdrogers. Met behulp van meetapparatuur kunnen wij bepalen of de kelder werkelijk droog is of enkel droog ‘oogt’.
Schimmelvorming
Wanneer een kelder na waterschade niet goed wordt gedroogd zal dit leiden tot schimmelvorming vanwege een te hoge luchtvochtigheid. Het vocht zal uiteindelijk ook naar andere gedeelten van de woning verspreiden, en daarmee de kans op verdere problemen vergroten.
Schimmel kan al binnen 24 tot 48 uur ontstaan. Het is daarom belangrijk om het water zo snel mogelijk te verwijderen en te starten met het droogproces. Schimmels hebben zeer weinig vocht nodig om te groeien. Als de vochtbron niet wordt weggenomen zullen zij blijven ontwikkelen.
Laat ons helpen
Op zoek naar een professionele firma voor het verwijderen van water in de kelder? Neem dan contact op met Extreme Reiniging ®. Wij werken in opdracht van verhuurders, syndicus, woningverenigingen, sociale verhuurkantoren, notarissen, politie, parket, OCMW, particulieren, families, bedrijven en andere partijen. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@extremereiniging.be of +32 800 77 090.