Iedere dag in België komen er mensen in bed te overlijden. Sommige gevallen betreffen traumatische overlijdens waarbij er (veel) bloedverlies kan ontstaan. In andere gevallen komen mensen onopgemerkt te overlijden, waardoor er gedurende een periode van dagen, weken, of maanden allerlei lichaamsvloeistoffen in het matras lekken. Een met bloed of lijkvocht bevuild matras wordt beschouwd als een biologisch gevaar en mag niet zomaar bij het grofvuil geplaatst worden. Maar wat moet er dan mee gebeuren?
Weggooien van een matras
Wanneer iemand in bed komt te overlijden, en zijn of haar lichaam snel na overlijden wordt aangetroffen, zal er waarschijnlijk geen tot minimale vervuiling aanwezig zijn. Bij dergelijke situaties kan een matras als regulier grofvuil worden afgevoerd en verwerkt bij een afvalverwerker.
In de meeste gemeentes zijn er speciale punten waar matrassen kunnen worden ingeleverd tegen betaling. De matrassen worden meestal gerecycled.
Weggooien van vervuilde matrassen
Matrassen zijn enorm poreus en daardoor zeer lastig om te reinigen. Wanneer bloed en andere lichaamsvloeistoffen in een matras trekken, sijpelt dit in de meeste gevallen ver door waardoor het gehele matras gecontamineerd raakt. In sommige gevallen is de vrijgekomen vervuiling dusdanig ernstig dat het gehele matras verzadigd raakt, waarna de vervuiling door het matras heen op de vloer terechtkomt.
Wanneer iemand in bed komt te overlijden door een zelfdoding, of komt te overlijden en pas na enige tijd wordt aangetroffen, zullen er zo goed als zeker bloed en andere lichaamsvloeistoffen op het matras aanwezig zijn. Wanneer een matras bevuild raakt met lichaamsvloeistoffen kan dit niet ingeleverd worden bij een reguliere afvalverwerker.
Het matras zal uit elkaar gehaald moeten worden, waarbij de bevuilde stukken worden gescheiden van de schone stukken. Een matras uit elkaar halen is geen gemakkelijk opgave, en zou in dit soort gevallen enkel uitgevoerd moeten worden door een getrainde professional die beschikt over de juiste materialen en persoonlijke beschermingsmiddelen.
De bevuilde stukken worden ingepakt en als medisch afval afgevoerd. Een speciale afvalverwerker zal er dan zorg voor drogen dat de bevuilde stukken worden verbrand. Er zijn in België strikte regels omtrent het afvoeren en vervoeren van medisch afval. Dit mag dus niet zomaar door het eerste het beste bedrijf worden uitgevoerd.
De ‘schone’ stukken van het matras, oftewel de stukken zonder lichaamsvloeistoffen, kunnen vervolgens worden afgevoerd als regulier grof vuil.
Laat ons helpen
Ook onze hulp nodig voor het schoonmaken van een extreme situatie? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende prijsopgave. Wij zijn 24/7 inzetbaar door geheel Vlaanderen voor reinigingswerkzaamheden van zwaar vervuilde woningen en huurschade.
Wij werken in opdracht van verhuurders, syndicus, woningverenigingen, sociale verhuurkantoren, notarissen, politie, parket, OCMW, particulieren, families, bedrijven en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@extremereiniging.be of +32 800 77 090.