Wanneer er in een afgesloten ruimte wordt gerookt vormt zich hier nicotineaanslag. De rook van de sigaretten verspreidt zich in de ruimte, en vormt een dunne, plakkerige laag op de verschillende oppervlakken. Deze gelige, plakkerige laag is wat de aanwezige stank veroorzaakt. De welbekende rook- of sigarettenlucht. Gelukkig is nicotineaanslag problematiek zeer goed te verhelpen.
Nicotineaanslag is ongezond
Er bestaan nog steeds veel misvattingen omtrent nicotineaanslag. Iedereen is bekend met de gevaren van roken, en tweedehands rook (i.e. meeroken). Echter is er sinds enkele jaren ook een derde categorie hieraan toegevoegd: derdehands rook. Het gevaar van derdehands rook komt voort uit de stoffen die tijdens het roken neerdalen en in de omgeving achterblijven nadat de sigaret is gedoofd. Deze stoffen reageren op hun beurt weer met andere verontreinigingen binnenshuis, en creëren daarmee een cocktail van kankerverwekkende verbindingen. De conclusie van verschillende wetenschappelijke onderzoeken is dan ook heel duidelijk: nicotineaanslag vormt een direct gezondheidsgevaar voor niet-rokers, en met name voor jonge kinderen.
Je moet de aanwezige nicotineaanslag als een soort van laag verf zien die over de oppervlakken is aangebracht (muren, plafonds, deuren, kozijnen enzovoorts). Iedere keer dat een sigaret wordt opgestoken, wordt er een nieuwe dunne laag van deze ’toxische verf’ over de oppervlakken aangebracht. Dit kan niet even verwijderd worden met een sopje. Noch kan hier overheen geschilderd worden. De toxische aanslag verdwijnt ook niet door de ruimte (extensief) te luchten of te reinigen met een luchtreiniger.
Nicotineaanslag verwijderen
De ernst van de nicotineaanslag is afhankelijk van de tijdsduur dat er gerookt is, en de hoeveelheid opgestoken sigaretten en/of sigaren. Bij licht vervuilde woningen is de verkleuring en geuroverlast minimaal. Bij zwaar vervuilde woningen zullen de plafonds en muren een geel / oranje / rode kleur hebben. Bij sommige mensen bestaat tevens de misconceptie dat een ruimte waarin extensief is gerookt ‘niet geel’ oogt en het probleem daarom ‘meevalt’. Dit is een compleet verkeerde aanname. Als er extensief in een ruimte is gerookt dan is er gegarandeerd nicotineaanslag aanwezig. De ware verkleuring zal vanzelf duidelijk worden als er wordt begonnen met de schoonmaak, en de originele kleur van de wanden en plafonds tevoorschijn komt.
De schoonmaakmethode die wij toepassen is een zelf ontwikkelde methode. Waar het vaak misgaat bij nicotineaanslag verwijdering is dat de vervuiling wordt uitgesmeerd in plaats van verwijderd. Een oppervlak lijkt dan ‘schoon’, maar is even smerig als voor de ‘schoonmaak’. Wij doen dit anders door de nicotineaanslag in een keer bij de bron te verwijderen.
De juiste schoonmaakmiddelen
Er worden allerlei producten verkocht voor het verwijderen van nicotineaanslag. Geef hier alstublieft niet uw geld aan uit. Deze producten zijn enkel bestemd voor licht schoonmaakwerk als voorbehandeling van bijvoorbeeld het schilderen van uw kozijnen.
De producten die wij gebruiken zijn van professionele en industriële kwaliteit, speciaal ontworpen voor het verwijderen van nicotineaanslag. Deze producten zijn absoluut niet te vergelijken met de producten die u als particulier kunt aanschaffen. De producten die wij gebruiken zijn op waterbasis en veilig voor alle afwasbare oppervlakken. Ze hebben tevens een dubbele werking. Enerzijds verwijderen ze de nicotineaanslag, anderzijds verwijderen ze de rooklucht (i.e. dubbele werking).
Alle door ons gebruikte producten zijn veilig voor mens en dier, alsook fosfaatvrij, biologisch afbreekbaar, onbrandbaar, en niet vluchtig. Wij maken nooit en te nimmer gebruik van ammoniak, TSP of andere kankerverwekkende chemicaliën.
Moet ik schilderen na het schoonmaken?
Het verwijderen van nicotineaanslag kan nooit als alternatief dienen voor het schilderen van oppervlakken. Na de schoonmaak zullen de oppervlakken lichter en frisser ogen. Echter kan nooit hetzelfde resultaat behaald worden als bij een nieuw geschilderd stuk plafond of muur. Waarom zou je dan überhaupt de oppervlakken schoonmaken? Is het niet beter om er direct overheen te schilderen vraag je jezelf nu misschien af? Een goede vraag.
Oppervlakken die bevuild zijn met nicotineaanslag kunnen niet direct geschilderd worden. Het schoonmaken van de ondergrond is essentieel voor een goed resultaat. Anders zal de verf slecht hechten, afbladeren en verkleuren. Na verloop van tijd zal er ook doorbloeding plaatsvinden waardoor en verkleuring ontstaat op de nieuw geverfde oppervlakken. Tevens zal de nicotineaanslag nog aanwezig zijn onder de nieuwe verflaag. Je blijft hierdoor alle chemische rotzooi inademen. Voor het beste en meest gezonde resultaat is het daarom een noodzaak om de ondergrond goed nicotineaanslag vrij te maken, alvorens te schilderen. Na het schoonmaken moeten de ruimtes een dag luchtdrogen waarna deze gereed zijn voor verdere bewerking.
Moet het houtwerk ook schoongemaakt worden?
De ruimtes waarin is gerookt moeten in hun totaliteit worden schoongemaakt. Dat geldt dus ook voor mogelijk houtwerk. Voordat houtwerk geschilderd kan worden moet het worden opgeschuurd. Indien het houtwerk vervuild is, wordt al het vet en vuil in het hout geschuurd. Dit zal ervoor zorgen dat de nieuwe verf- of laklaag slecht hecht en na verloop van tijd gaat afbladeren. Daarom is het advies, net als bij de muren en plafonds, om het houtwerk eerst schoon te maken alvorens te schuren en schilderen.
Welke oppervlakken moeten worden schoongemaakt?
Wij bieden twee pakketten aan voor het verwijderen van nicotineaanslag. Pakket een omvat enkel het schoonmaken van de muren en / of plafonds. Pakket twee omvat alles van pakket een plus alle overige harde, afwasbare oppervlakken (radiatoren (buitenzijde), kastjes (buitenzijde), raamkozijnen, vensterbanken, deuren en deurkozijnen). Wat niet bij de schoonmaak zit inbegrepen zijn ventilatiekanalen, voegenwerk, en de binnenzijde van radiatoren en raamkozijnen.
Muren waar behang op zit kunnen wel schoongemaakt worden, maar is niet iets dat wij adviseren. Het is beter om het behang te verwijderen. Harde vloeren worden niet aangetast door nicotineaanslag en hebben geen speciale behandeling nodig, vloerbedekking wel. Indien mogelijk adviseren wij altijd om eventuele aanwezige vloerbedekking te verwijderen.
Laat ons helpen
Op zoek naar een grondige schoonmaak omdat er intensief is gerookt? Neem dan contact op met Extreme Reiniging ®. Wij werken in opdracht van verhuurders, syndicus, woningverenigingen, sociale verhuurkantoren, notarissen, politie, parket, OCMW, particulieren, families, bedrijven en andere partijen. Neem vrijblijvend contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@extremereiniging.be of +32 800 77 090.