Een lichaam in ontbinding verspreidt een onmiskenbare vieze, afstotelijke geur. De geur van een lichaam in ontbinding is zo doordringend en penetrant dat veel mensen het moeilijk vinden om ooit nog te vergeten na dit geroken te hebben. Maar waarom is de geur van ‘lijklucht’ eigenlijk zo sterk en misselijkmakend?
Ontbinding en de geur van dood
Het ontbindingsproces start direct na het moment van overlijden. Binnen enkele dagen kan het lichaam al een onaangename geur beginnen af te geven. De geur wordt sterker naarmate het ontbindingsproces vordert.
Het ontbindingsproces en de bijbehoren geuren worden gedreven door de aanwezigheid van bacteriën die van nature in ons lichaam aanwezig zijn. De hoogste concentratie aan bacteriën in het menselijk lichaam bevindt zich in de alvleesklier en darmen. Deze bacteriën zijn benodigd om bijvoorbeeld ons spijsverteringsproces goed te laten werken.
Wanneer een persoon komt te overlijden, stopt de bloedcirculatie in het lichaam onmiddellijk. De bacteriën hebben dan geen directe bron van voedingsstoffen meer. Dit is met name het geval in de alvleesklier en darmen.
De bacteriën gaan zich dan tegen hun gastheer keren. De bacteriën beginnen zich te voeden aan het lichaam zelf, beginnende in de alvleesklier en darmen. Binnen enkele dagen na het overlijden zullen de alvleesklier en darmen zo goed als compleet zijn afgebroken. De bacteriën gaan zich hierna in grote aantallen door het gehele lichaam verspreiden.
Tijdens dit proces worden er gassen gecreëerd. Het lichaam zwelt op, en de gassen worden vrijgegeven uit het lichaam. Deze gassen staan bekend als lijklucht. Hoe verder het lichaam ontbindt, des te sterker en doordringender de stank wordt.
Lijklucht
Het menselijk ontbindingsproces kent een verbazingwekkend aantal chemische verbindingen. De combinatie hiervan vormt de onaangename lucht die aanwezig is op overlijdenslocaties. Het ontbindingsproces omvat meer dan 400 chemische verbindingen. Van dit aantal zijn er meer dan 30 verschillende soorten gassen.
Zes primaire gassen hebben de meest invloed op de kenmerkende geur van lijklucht. Dit zijn: Cadaverine en putrescine (geur van rottende vis), skatool (geur van ontlasting), indool (geur als mottenballen), waterstofsulfide (geur van rotte eieren), methaanthiol (geur van rottende kool), en dimethyl disulfide en trisulfide (vieze knoflookgeur).
Cadaverine en putrescine zijn de twee gassen die veruit het meeste bijdragen aan de typerende geur van lijklucht. Deze twee gassen werden oorspronkelijk geïsoleerd door een Duitse arts in 1885. Deze gassen worden bijna door alle dieren uitgestoten. Er zijn bepaalde insecten, zoals vliegen, die worden aangetrokken door de stank die deze gassen veroorzaken.
Technologie en lijklucht
De combinatie van chemische verbindingen en gassen verandert gedurende het verloop van het ontbindingsproces. Met andere woorden, de stank geassocieerd met een overlijden verandert in de loop van de tijd. Een leek zal deze veranderingen niet kunnen waarnemen.
Wetenschappers en onderzoekers daarentegen zijn in staat om deze veranderingen in geur te identificeren. Ze gebruiken hiervoor gaschromatografie. Een middel om de specifieke gascompositie rond een lijk te identificeren. Door middel van testen kan relatief nauwkeurig bepaald worden in welke fase van het ontbindingsproces een lichaam zich bevindt, en het tijdbestek waarin het overlijden heeft plaatsgevonden.
De stank die wordt afgegeven door een lichaam in ontbinding is niet alleen belangrijk om het tijdstip van overlijden te bepalen, maar ook voor het vinden van lichamen. Er bestaat zelfs technologie die als een soort van ‘elektronische neus’ wordt ingezet. Met deze apparatuur zijn onderzoekers dan in staat om zwakke hoeveelheden gassen zoals cadaverine en putrescine te detecteren tijdens de zoektocht naar een lichaam.
Laat ons helpen
Ook onze hulp nodig voor het schoonmaken van een extreme situatie? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende prijsopgave. Wij zijn 24/7 inzetbaar door geheel Vlaanderen voor reinigingswerkzaamheden van zwaar vervuilde woningen en huurschade.
Wij werken in opdracht van verhuurders, syndicus, woningverenigingen, sociale verhuurkantoren, notarissen, politie, parket, OCMW, particulieren, families, bedrijven en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@extremereiniging.be of +32 800 77 090.