De meeste mensen begrijpen dat bloed en andere lichaamsvloeistoffen gevaarlijke ziekteverwekkers (kunnen) bevatten. Deze staan bekend als biohazard (biologisch gevaarlijke stoffen). Er bestaat een misconceptie dat opgedroogde vloeistoffen, zoals bloed, geen gevaar met zich meebrengen. Dit is echter incorrect.
Definitie van biohazard
Een biohazard wordt gedefinieerd als een gevaarlijke biologische stof. Biohazards vormen een reële bedreiging voor de gezondheid van mensen. Blootstelling aan bepaalde soorten biohazards kan dodelijk zijn. Biohazards kunnen ook gevaarlijk zijn voor dieren en schade toebrengen aan het milieu. Biohazards omvatten onder andere: Bacteriën, virussen, micro-organismen, en toxines (afkomstig van een biologische bron). De meest voorkomende gevaarlijke bloedoverdraagbare ziekteverwekkers zijn: HIV, hepatitis B, en hepatitis C.
Persoonlijke beschermingsmiddelen
Bij het opruimen van bloed en andere lichaamsvloeistoffen is, naast de juiste training en ervaring, een goede bescherming noodzakelijk. Standaard moet een schoonmaaktechnicus verschillende soorten maskers, veiligheidsbrillen, handschoenen, en overalls bezitten.
Overleven ziekteverwekkers in opgedroogd bloed?
Het simpele antwoord is nee. In volledig opgedroogd bloed wordt geacht dat virussen van HIV, hepatitis B en hepatitis C sterven. Hetzelfde geldt over het algemeen voor sommige minder voorkomende bloedoverdraagdbare ziekteverwekkers.
Het probleem is dat verschillende soorten pathogenen met de tijd kunnen ontwikkelen / veranderen. Je kan daarom nooit garanderden dat opgedroogd bloed 100% veilig is om aan te raken of op te ruimen, simpelweg omdat je niet weet wat er allemaal inzit waar je ziek van kan worden.
Een ander probleem is dat bloed ‘opgedroogd’ kan lijken, maar in werkelijk nog vochtig is. Wij hebben dit zelf al duizenden keren meegemaakt. De kans dat het bloed risicovolle, gevaarlijke ziekteverwekkers bevat zoals HIV, hepatitis B, hepatitis C of iets gevaarlijkers is bij nat bloed stukken groter.
Dit is waarom bij het opruimen van bloed altijd voorzichtig te werk gegaan moet worden, zelfs als je denkt dat het opgedroogd bloed betreft. Voorkomen is beter dan genezen, ook bij het opruimen van bloed.
Andere biologische gevaren
Enkel omdat je denkt dat het bloed droog en ‘veilig’ is, betekent dit nog niet dat er geen andere biohazards aanwezig kunnen zijn. Bloedoverdraagbare ziekteverwekkers kunnen ook andere biologische materialen besmetten, waaronder verschillende soorten lichaamsvloeistoffen en weefsels. Het is om deze reden belangrijk dat bij het opruimen van bloed altijd de juiste voorzorgsmaatregelen en persoonlijke beschermingsmiddelen ingezet worden.
Professionele hulp bij het opruimen van bloed
Gezien de potentiële risico’s die bloed, lichaamsvloeistoffen en ander biologische vervuilingen met zich meebrengen, moet je goed het onderscheid kunnen maken tussen wanneer het wel en niet noodzakelijk is om professionele hulp in te schakelen bij het opruimen van bloed.
Een basisregel is dat je bloed niet op eigen houtje moet opruimen als het vervuilde gebied groter is dan een dinerbord. De enige mogelijke uitzondering kan zijn als het bloed van jou is. In dat geval loop je een lager risico bij het opruimen. Het is wel nog steeds te adviseren om persoonlijke beschermingsmiddelen te gebruiken.
De meest voorkomende situaties waarin professionele reiniging van bloed en andere lichaamsvloeistoffen benodigd zal zijn, zijn onder andere: ongevallen met een dodelijke afloop, traumatisch letsel, zelfmoord, moord, lijkvinding, en gewelddadige misdaden.
Afhankelijk van de situatie kunnen bloed en andere lichaamsvloeistoffen op plekken belanden die mogelijk niet direct te zien zijn. Zelfs als het bloed opgedroogd lijkt, kunnen er onder het oppervlak nat bloed of andere lichaamsvloeistoffen zijn doorgedrongen of doorgesijpeld. Een voorbeeld hiervan is een situatie waarin iemand onopgemerkt is overleden en pas na enkele dagen, weken, of maanden wordt gevonden. Het bloed kan er opgedroogd uitzien, maar in alle waarschijnlijkheid bevinden zich nog enorm veel gevaarlijke bacteriën en virussen in de ruimte. Zowel op plekken die je kunt zien als plekken die niet direct zichtbaar zijn.
Laat ons helpen
Ook onze hulp nodig voor het schoonmaken van een extreme situatie? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende prijsopgave. Wij zijn 24/7 inzetbaar door geheel Vlaanderen voor reinigingswerkzaamheden van zwaar vervuilde woningen en huurschade.
Wij werken in opdracht van verhuurders, syndicus, woningverenigingen, sociale verhuurkantoren, notarissen, politie, parket, OCMW, particulieren, families, bedrijven en andere partijen. Wij staan klaar om te helpen, wacht dus geen moment langer. Neem contact met ons op via ons contactformulier, of mail / bel ons direct via info@extremereiniging.be of +32 800 77 090.